Janne Olsson in memorian

Ytterligare en av Göteborgsfotbollens profiler har lämnat oss.

Vi minns väl alla Jannes fantastiska spelarkarriär med spel i Gais och Öis samt proffsspel i Stuttgart och landslagsspel som toppades med att han fick guldbollen 1970 efter att bl.a. ha raderat ut Italiens superstjärna Riva i México VM.

Vad många kanske inte vet är hans stora insatser för Göteborgsfotbollen .Efter avslutad spelarkarriär(1977) var han en av de tongivande i arbetet med att bygga upp vår tränarutbildning. Han ingick i en grupp som arbetade fram Svensk Fotbolls nya ungdomstränarutbildning och var en mycket uppskattad kursinstruktör under många år. Han var dessutom en av de första som gick fotbollslinjen på GIH tillsammans med bl.a. Ulf Svensson och Sören Börjesson.

Göteborgsfotbollen fick också dra nytta av Jans  fantastiska kontakter med den tyska fotbollen och  han hjälpte bl.a. Göteborgs Fotbollförbund  med tre tränarfortbildningar där ett antal Göteborgstränare fick möjlighet att studera hur man arbetade i tysk fotboll.

Tillsammans med Roger Fridlund var Janne med och startade upp Gais ungdomsproffsverksamhet, en verksamhet som var först i sitt slag i Sverige och som förädlade många duktiga spelare. Parallellt med denna verksamhet så gjorde han också en egen tränarkarriär, där han bl.a. tränade IK Oddevold och även norska Moss.

Under alla år i fotbollens tjänst var Janne Olsson en mycket stolt och kunnig representant för Göteborgsfotbollen och han höll i alla sammanhang vår fana högt.

Janne blev 2019 invald i Göteborgsfotbollens Hall of Fame.

Med sorg i våra hjärtan, men också med en känsla av stor tacksamhet för dina insatser för vår lokala fotboll så tänker vi idag på Dig och dina närmaste. Vila i frid Janne.

För Göteborgsfotbollen

Bert Andersson och Ulf Carlsson